Pähkinäinen, MAKEA torttu! Ohje on otettu mukaeltuna kirjasta Eurooppalaisten mestarikokkien pöydässä.
Pohjan paistaminen meni vähän pieleen: ohjeena oli paistaa pohjaa 30 minuuttia 160 asteessa. Paistoin pohjaa 40-45 minuuttia, mutta se jäi siitä huolimatta raa'aksi keskeltä. Seuraavan kerran, kun kokeilen tätä torttua, nostan paistolämpötilan 175 asteeseen.
Pohja
250 g saksanpähkinöitä
250 g sokeria
6 keltuaista
6 valkuaista
1 tl korppujauhoja (mietityttämään jäi, että onko riittävästi? Olisin ehkä laittanut ainakin 1 rkl)
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kaulimella hyvin rouhitut pähkinät ja korppujauhot. Sekoita. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita hyvin taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan - ohjeessa vuoka oli halkaisilajtaan 22 cm, mutta meiltä ei löytynyt kuin 24 senttinen vuoka. Paista uunissa ja ota paistamisen jälkeen jäähtymään. Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kahtia.
Kakun paistuessa valmista munakreemi
10 keltuaista
100 g sokeria
1 dl vettä
1 kanelitanko
Pane sokeri, kanelitanko ja vesi kattilaan, kiehauta ja jäähdytä. Ota jäähdyttämisen jälkeen kanelitanko pois. Lisää seokseen keltuaiset ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Älä päästä kiehumaan. Ota kreemi jäähtymään.
Paahdetut saksanpähkinät
100 g sokeria
1 rkl sitruunamehua
50 grammaa saksanpähkinöitä
Pane sokeri ja sitruunamehu kattilaan ja keitä seosta, kunnes se on vaaleanruskeaa. Lisää pähkinät ja anna niiden paahtua. Ole varovainen paahtamisen kanssa, etteivät pähkinät ja sokeriseos pala. Käytä mietoa lämpöä, äläkä paahda pähkinöitä liian kauan. Kaada seos hyvin öljyttyyn kulhoon. Jauha pähkinät tehosekoittimessa.
Sekoita puolet jauhetuista pähkinöistä munakreemiin. Levitä kreemi halkaistun kakun väliin. Levitä pintaan ja reunoille kermavaahtoa (4 dl kermaa, 40-50 g sokeria - sokerin voi myös jättää pois, ellei halua kermavaahdosta makeaa). Ripottele loput jauhetut pähkinät kakun pinnalle.
Oli niin makea kakku, etten pystynyt syömään kuin yhden palan. Juho söi puolitoista. :D